Asezare geografica
Satul Luncavita este situat in partea de sud-vest a Romaniei, in regiunea Banat. Apartine judetului Caras-Severin. Luncavita este asezata in bazinul de pe versantul sud-vestic a cumpenei apelor numita Poarta Orientala, la o distanta de 4 Km de gara Poarta, pe marginea paraului Luncavita, care isi are obarsia in apropierea muntilor Semenic (Dealul lui Loga, Trastura). In partea de est Luncavita se invecineaza cu comuna Domasnea, in partea de sud cu comuna Mahadica (numita popular Megica), in partea de vest cu satul Verendin, iar in partea de nord cu comuna Teregova. Primariei Luncavita ii sunt subordonate: satul Luncavita si satul Verendin, situat la o distanta de 4 Km.

Paralela: 45° , Meridian: 22,5°, Inaltime: 452 m

Relieful
Relieful este de tip colinar. Asezata pe valea paraului Luncavita, Luncavita are o deschidere deosebit de fascinanta spre Muntii Cernei (sud-est) si Muntii Tarcului (nord-est). Spre nord-vest se deschide treptat relieful submuntos al Muntelui Semenic. Preocuparile principale ale locuitorilor sunt: agricultura, pomicultura, cresterea animalelor si mestesugaritul (cojocarit, tamplarie, tinichigerie, zidarie, etc.).

Clima
Fiind asezata in partea de sud-vest a tarii, sub influenta directa a Marii Adriatice si la adapostul Muntilor Carpati, zona se integreaza in climatul submediteraneean. Subtipul climatic al Banatului de sud si sud-est este caracterizat prin contactul dintre masele de aer atlantic si presiunea facuta de masele de aer mediteraneean, ceea ce ofera un caracter moderat regimului termic. Iernile si verile fiind scurte ca durata, iar primaverile si toamnele, mai lungi - temperaturile sunt moderate la ambele extreme, atit la cald cit si la rece. Temperaturile medii variaza intre -5º si 1º C in lunile de iarna, iar vara, sunt cuprinse intre 25º si 28ºC, ceea ce demonstreaza influenta sudica in aceasta parte a Banatului. Cele aproape 4 luni de primavara si toamna ofera principala caracteristica a zonei din punct de vedere climatic - temperatura medie fiind de 11,5ºC. Analizand regimul precipitatiilor, la Luncavita avem o medie de 737,2 mm pe an. Cea mai mare cantitate de precipitatii cade in lunile mai si iunie, precum si in toamna, in octombrie si noiembrie. Zilele cu zapada variaza intre 25 si 30 pe an. Stratul de zapada poate atinge o inaltime de max. 70 cm. Vanturile dominante isi orienteaza directia dupa valea Luncavitei, in general dinspre nord spre sud.

Drumuri de acces

Cu trenul
De la gara Teregova se poate ajunge la Luncavita cu autobuzul. Autobuzul circula in functie de mersul trenurilor. Distanta: 8 Km

De la gara Poarta se poate ajunge la Luncavita pe jos, urcand treptat pana la "Varful Talvii ", coborand apoi spre stanga versantului catre Luncavita. Coborand spre dreapta versantului se ajunge la Teregova. "Varful Talvii" ofera o priveliste deosebit de minunata, cuprinzand Muntii Tarcului, Muntii Cernei si dealurile Teregovei. Distanta: 4 Km.

De la Halta Luncavita (Atentie: nu toate trenurile opresc aici) se poate ajunge la Luncavita pe jos, mergand pe un drumeag de-a lungul paraului Luncavita. Distanta: 2 Km

Cu masina
Venind pe drumul national E6 dinspre Caransebes inspre Orsova se intra la Teregova. In centrul comunei se ramifica drumul spre Luncavita. Drumul este in parte betonat. Distanta: 8 Km.

Venind dinspre Orsova spre Caransebes, se poate intra la Crusovat, trecand apoi prin Cuptoare si Mehadica. Drumul este partial betonat si partial cu criblura. Distanta: 15 Km

 

 


< Inapoi > Muntii Tarcului < Inainte >

 


Harta Romaniei - Judetul Caras-Severin

 


Harta Judetului Caras-Severin