Obiecte de arta de la Scoala Generala Obiecte de arta de la Scoala Generala D-na invatatoare Simioana Parvulescu  prezentand obiecte de arta adunate din comuna Pictura in ulei de Mircea Vladescu Pictura in ulei de Mircea Vladescu Copii imbracati in port popular
 

Icoana in ulei (pictor necunoscut)

Craciunul

Craciunul este Sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Cristos. Craciunul se celebreaza in calendarul crestin la 25 decembrie.
Cuvantul Craciun se intalneste la romani, precum si la o seama de popoare slave sau neslave din jurul nostru. Cuvantul Craciun deriva, dupa parerea celor mai multi cercetatori, din calatio, o sarbatoare romana la inceputul anului, cand se anuntau in templu sarbatorile de peste an. In orice caz, se poate afirma ca in credintele si obiceiurile populare legate de sarbatoarea Craciunului s-au pastrat cele mai multe elemente precrestine din toate marile sarbatori bisericesti de peste an.
Stabilirea datei Nasterii Mantuitorului are in crestinism o indelungata si foarte complicata istorie. Cert este ca Biserica Crestina a stabilit aceasta data ca sa contracareze toate sarbatorile pagane dedicate solstitiului de iarna. Nu mai putin complicata si controversata este denumirea populara a acestei sarbatori.

Ajunul Craciunului (Seara de Ajun) deschidea sirul sarbatorilor de iarna, care tineau 12 zile si se terminau in ajunul Bobotezei. La mijloc cadea Anul Nou, marcand renovarea timpului. Conform unui scenariu mitic universal, toate actiunile rituale din aceasta perioada de renovare a timpului aveau la baza ideea coborarii lumii in haos si reinstaurarea unei noi ordini cosmice. E perioada colindelor, procesiunilor si jocurilor cu masti (Capra, Turca, Brezaia), a Sorcovei si Plugusorului
Peste 300 de ani, oamenii au celebrat Nasterea Mantuitorului la diverse date. Pe masura ce numarul crestinilor crestea si obiceiurile lor luau amploare, sarbatorile au luat o forma crestina. Nestiindu-se exact cand s-a nascut Hristos, Nasterea era tinuta deseori in septembrie, adica in timpul festivalului evreiesc al trompetelor (Rosh Hashanah ). In anul 274, solstitiul de iarna a cazut pe 25 decembrie. Imparatul roman Aurelian a proclamat data ca "Natalis Solis Invicti", festivalul nasterii soarelui invincibil. In 320, Papa Julius a mentionat 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus Cristos. In anul 325, Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin, a introdus Craciunul ca o sarbatoare fixa ce se celebra in data de 25 decembrie. A mai fixat si Duminica in a saptea zi din saptamana ca zi de sarbatoare, precum si sarbatoarea Pastelui. In anul 354, Liberius episcopul Romei , a ordonat in mod oficial credinciosilor sai sa celebreze nasterea lui Iisus pe 25 decembrie. Craciunul nu si-a capatat recunoasterea oficiala printre crestini decat relativ recent. In unele zone protestante, sarbatorirea Craciunului a fost chiar interzisa. In Anglia, Oliver Cromwell a interzis sarbatorile Craciunului intre 1649 si 1660 prin asa-numitele Legi Albastre, prin care considera Craciunul ca o zi solemna. Cand multi dintre protestanti au scapat de persecutiile bisericii catolice fugind in coloniile din toata lumea, interesul pentru sarbatorile vesele de Craciun a fost reaprins. Craciunul a devenit sarbatoare legala abia in secolul trecut.

Sarbatorirea Craciunului la Luncavita

Ajunul
Sarbatorirea Craciunului incepe de fapt pe data de 24 decembrie (Ajunul), zi in care un grup de colindatori, format din adulti (organizatorii colindei) si copii ("pitaraii") merg de la casa la casa "cu colinda". In fata casei respective grupul incepe a recita colinde, iar gazda iese afara cu daruri pentru colindatori, asezate in cosuri impletite. Darurile (fructe, dulciuri, nuci, porumb, bani etc.) sunt oferite copiilor prin aruncare, un moment de veselie, dar si de voinicie pentru copii. Adultii primesc din partea gazdei tuica si prajituri. Specific zielei de Ajun este pregatirea mancarurilor si prajiturilor de Craciun. Peste tot se simte mirosul de cozonaci proaspeti si de sarmale de varza.

Colinda de Ajun

"Buna ziua lui Ajun, dar mai bun al lui Craciun. Da-ti colacul si carnatul, sa ma duc la altul"

Noaptea zilelei de Craciun este deosebit de asteptata de copii, fiind marcata de venirea lui "Mos Craciun" , figura fantastica care aduce darurile si pomul de Craciun impodobit cu dulciuri, fructe, globuri colorate si beculete luminate. Dimineata zilei de Craciun este incarcata de bucuria copiilor, care deschid cu nerabdare cadourile aduse de "Mos Craciun" si se minuneaza de frumusetea pomului de craciun.

Craciunul
Ca orice sarbatoare religioasa, Cracinul incepe cu o slujba religioasa la Biserica Ortodoxa.
Cele trei zile de Craciun sunt sarbatorite in cadrul familiei. In cele 3 seri de Craciun, la Caminul Cultural este organizat un bal, la care poate participa intreaga comuna. In fiecare seara se poate asculta si dansa muzica populara banateana.