Obiecte de arta de la Scoala Generala Obiecte de arta de la Scoala Generala D-na invatatoare Simioana Parvulescu  prezentand obiecte de arta adunate din comuna Pictura in ulei de Mircea Vladescu Pictura in ulei de Mircea Vladescu Copii imbracati in port popular
 

Icoana in ulei (pictor necunoscut)

Nedeia (Ruga)

La origini, Nedeile erau urcari pe munte cu semnificatie magico-mitica, de legatura cu sacrul (traditia cea mai veche trebuie sa fi semnificat comuniunea cu Nedeia Cetate). Nedeia Cetate este amintita intr-unul din cele mai vechi basme romanesti (Fiul Vanatorului, în colectia Petre Ispirescu) si in unele traditii orale, neculese inca, conform carora ea este cufundata sub cel mai sacru munte din Carpatii romanesti (Cornel Dan Niculae, Leacuri si remedii magice din Carpati). Nedeia cetate se afla într-un spatiu spiritual si reprezenta cetatea care proteja pe daci in planul spiritual, forta protectoare nevazuta.
Dupa aparitia crestinismului, hramul bisericilor era socotit a fi "nedeia" satului respectiv. Cu acest prilej aveau loc mari intruniri ale fiilor satului, ale localnicilor cu rudele si prietenii. In Banat mai exista si astazi ruga (sau Nedeia), in care o data pe an, prietenii si neamurile trebuie sa se adune, nu numai pentru a petrece, dar mai ales, pentru impartasirea faptelor fiecaruia, supuse neamului spre autentificare. Ruga este un obicei precrestin, ramas de la Rugmani sau Rohmani, care "Sunt si ei crestini si credinta lor este tot asa ca si la noi, numai ca n-au luat invatatura de la Hristos..." (Mircea Olinescu, Mitologie Romaneasca, Bucuresti, 1944).
Nedeia (Ruga) la Luncavita are loc in fiecare an pe data de 20 Julie si dureaza 3 zile. Se sarbatoreste Hramul Bisericii Sf. Proroc Ilie Tesviteanul. Ruga se deschide cu o slujba religioasa in cadrul bisericii. In a doua zi der Ruga (21 Julie) dupa slujba religioasa la biserica, Preotul si multimea ies "cu Litia", ducand icoanele sfinte si steagurile la marginea satului, unde se afla o cruce sfantita.
Masa de pranz se ia in familie, unde invitatilor le sunt oferite din belsug bucatele cele mai alese pe care gazda le detine. Cunoscute sunt: supa de pui cu taitei, ciorba, sarmale de varza acra, ardei umpluti cu sos de rosii, fripturi, paneuri, mititei si gratare, prajituri, torturi. La masa nu lipseste tuica (sau rachia) si berea, bauturi care in cele 3 zile de Ruga sunt consumate din belsug.
In fata Primariei si Bisericii, situate in centrul comunei, deschid comercianti ambulanti tarabe de vanzare cu jucarii, dulciuri si inghetata, o atractie deosebita pentru cei mici, care isi pot cumpara tot ce-si doresc din banii primiti de la musafiri si parinti.
Inspre seara se deschide jocul in Avlia Bisericii. Muzica populara este finantata de locuitorii comunei si este comandata de un grup de tineri din comuna, care se ocupa si de organizarea Rugii. Nedeia de la Luncavita este una dintre cele mai cunoscute din zona, atat in ceea ce priveste organizarea, cat si calitatea muzicii, care timp de 3 zile insufleteste intreaga comuna. Si pentru tinerii din satele invecinate, Nedeia de la Luncavita este o ocazie de petrecere si distractie.
Pentru cei care iubesc muzica moderna, la Caminul Cultural (vizavi de Biserica) se organizeaza o discoteca.
Ziua de 22 Julie este dedicata celor stinsi din viata. Dupa masa de prinz, muzica impreuna cu organizatorii merg la cimitirul comunei, situat pe o colina din apropierea satului. Familiile celor raposati, se aduna la cimitir si dau raposatului "de pomana". Se ofera prajitura, bautura si bani la muzica, care dedica raposatului citeva melodii. Celor care in viata le-a placut petrecerea li se ofera si un briu in jurul mormintului. Seara, la joc, familiile celor nu de mult stinsi din viata dau "jocuri de pomana" cu pomuri (ornate cu colaci, oua si dulciuri), bautura si lumanari. Cel care poarta jocul (persoana aleasa de familia raposatului) tine si un discurs in memoria celui raposat, dupa care muzica canta o doina duioasa in memoria raposatului.
Nedeia este o ocazie deosebita pentru copii Luncavitei, stabiliti in alte parti ale tarii sau strainatate, de a se intalni si a-si povesti intimplarile si experientele traite in perioada in care nu s-au vazut.
In cele 3 zile de Ruga, Luncavita este o adevarata oaza de distractie si voie buna, dar si de reculegere si pietate.